Imuteho

Imurin käyttäjänä kokemuksemme imutehosta määritetään pääosin imurin suorituskyvyllä, esim. imeekö imuri pölyn ja lian riittävän tehokkaasti. Kuinka voimakas imu on? Onko se riittävän tehokas imuroitaessa vain yhden kerran? Imeekö se myös painavammat partikkelit?

Imurin teho ilmoitetaan watteina. Toisinaan imuteho ilmoitetaan ”ilmawatteina” – joka on muodostettu ilmaisemaan moottoritehon ja suulakkeen imutehon ero. Tämän vuoksi teknisissä tiedoissa on usein tehon kohdalla kaksi lukua (esim. 400/280).

Luonnollisesti imuteho muodostuu imurin moottorissa, ja jos verrataan mallien wattimääriä toisiinsa, voidaan sanoa että mitä suurempi moottori (sitä suurempi wattimäärä) ja sitä suurempi imuteho. Useimmiten tämä pitää paikkansa, mutta se ei ole koko totuus. Tehokkuus on se, joka merkitsee, eli kuinka moottorin teho hyödynnetään ilmansiirrossa moottorin ja suuttimen välillä.

Teho tulee mitata putken päästä, jossa teho on – moottorin toimintaperiaatteesta riippuen - muunnettu ilmavirraksi. Tämä ilmavirta kuljettaa pölyn suuttimesta pölypussiin. Tästä johtuen termi ”ilmawatti” merkitsee seuraavaa: watti on sisään tuleva teho, ”ilmawatti” on ulostuleva teho – eli oikea imuteho.

Imurin imutehon voi pitää korkeana pitämällä suodattimen puhtaana ja vaihtamalla pölypussin riittävän usein. Muista myös käyttää alkuperäisiä pölypusseja. Tukkeutunut suodatin ja täpötäysi pölypussi laskevat varmasti imutehoa, imurin korkeasta wattimäärästä huolimatta.